Šta znači da je proizvod hipoalergijski i zašto je to bitno?

Kao lekar specijalista koji se skoro dvadeset godina bavi lečenjem kožnih bolesti i alergija stalno tragam za proizvodima koji su najbezbedniji za moje pacijente, bilo da se radi o hrani ili spoljnim faktorima, kontaktnim alergenima, kojima su, hteli ili ne, izloženi zbog svakodnevnog načina života.

Kada kažem najbezbedniji, mislim na to da će imati najmanje štetnog uticaja na organizam, da im neće izazivati nove ili pogoršavati već postojeće zdravstvene probleme. Na žalost, vrlo malo takvih proizvoda je na tržištu. Učim ih da na dekleraciji o proizvodu traže oznaku HA ili da piše punom rečju da je proizvod HIPOALERGIJSKI (HYPOALLERGENIC). To bi moralo da nam da, bar donekle, sigurnost da u proizvodu NEMA, ili ima vrlo malo, supstanci za koje se zna da su alergeni, odnosno da kod većine osetljivih ljudi izazivaju neku vrstu alergijske reakcije. Kupujući takve proizvode smanjujemo šansu da će proizvod izazvati alergijsku reakciju. Takvi proizvodi, koji su hipoalergijski, su najbolji za osobe sa osetljivom kožom, odnosno osobe koje su ranije imale probleme sa alergijskim reakcijama, bilo na koži ili vezano za disajne puteve.

Ako se zadržimo na sredstvima za higijenu, koja se koriste svakodnevno (kao što su sapuni,kupke,deterdzenti za veš), možemo zaključiti koliko su naša koža i naši disajni putevi na udaru toksičnih i štetnih supstanci, a tek koliko je to opasno po osobe koje inače imaju ekceme (bilo atopski dermatitis ili neke od kontaktnih alergijskih ili iritativnih dermatitisa), alergijsku astmu, alergijske rinitise…

Hipoalergijski proizvod ne bi trebalo da sadrži alergene, toksične supstance, iritanse i ostale štetne materije kao što su natrijum lauril sulfat (SLS), natrijum laureth sulfat (SLES), 1,4-dioksan (za koji se zna da je kancerogen), optičke izbeljivače (enzime), fosfate, ftalate (daju miris deterdzentima i omekšivačima i dugo preko odeće deluju na kožu), parabene, konzervanse, naftne derivate…

 Malo je takvih proizvoda…

Ono što raduje, trenutno na tržištu postoji NE-BIOLOŠKI proizvod, bez gore navedenih supstanci , odnosno ne sadrži supstance koje su klasifikovane kao alergeni, ECOEGG 2u1 ekološki deterdzent i omekšivač za veš, na prirodnoj bazi, sa 0% toksičnih hemikalija, odobren od strane britanskog udruženja za alergije. Proizvod je dobio mnogo nagrada za kvalitet, jedna od njih je Nagradu za najbolji proizvod za nežnu kožu beba, kao i prestižna nagrada kraljice Engleske za inovaciju u 2016-oj godini.

ECOEGG 2u1 ekološki deterdzent i omekšivač je, zaista, jedan od retkih u toj kategoriji proizvoda koji ispunjava zahteve preosetljive kože kao i disajnih puteva kojima smetaju teški i iritativni mirisi. Preporučujem ga svojim pacijentima sa sigurnošću da neće imati posledica po zdravlje. 

Dajmo šansu prirodnim proizvodima, čuvajmo zdravlje.

dr Bojana Ješić- spec. dermatovenerologije

Ordinacija za lečenje alergija i kožnih bolesti Bella Vita